Eines de l'usuari

Eines del lloc


public:projectes:cnc

CNC Computer Numeric Control

El cnc (computer control numeric) es un camp molt interessant, també molt multidisciplinari perquè intervenen motors elèctrics, sistemes de control electrònics, informàtics i finalment es un treball mecànic el que es realitza.Qualsevol d'aquestos que no sigui el correcte i no farem res.

Es tracta de fer un dibuix o disseny(2D o 3D) a l'ordinador, després aquest hem de passar-lo a la maquina que el acabarà dibuixant(plotter) o fabricant-lo(torn-fresadora o impressora 3D, teler, etc…)

Una pagina web que ho explica molt be, nivell senzill, amb un simulador i tot http://www.jmptechnological.com/

Com funcionen les màquines que fan els dibuixos, el més fàcil es mitjançant motors pas a pas, si son petites i econòmiques.

Una vegada saps moure els motors necessites una mica d'estructura mecànica per convertir els moviments rotacionals a linials i que moguin una eina.

Vaig fer una primera màquina, que no tenia gaire complicació mecànica, però que tampoc utilitzava codi estàndard(g-code), utilitzava el format .svg, que també es un estàndard però no per a la fabricació. El programa Inkscape es el millor per crear .svg, i paths, aquests “paths” poden passar-se a g-code amb un plug-in.

La segona màquina es un miniplotter linial, de dos dimensions. Aquest sistema ja treballa amb g-code, te mes definició, però han fet falta imprimir algunes peces amb la impresora 3D. Així i tot només amb peces fetes per la impressora 3D no aconseguim una gran precisió.

Com he pogut comprovar per millorar la precisió caldran elements de màquines com corretges dentades, rodaments lineals, varilles roscades. Com han fet a les impresores 3D, he vist per exemple al Prusa-Mendel que no seria dificil per fer com a pròxim projecte.

Comprovació funcionament màquina

Per comprovar el funcionament enviarem els codis més bàsics, si despres volem dibuixar, fresar, imprimir una forma només caldrà afegir les G01 que defineixin la forma:

G21
G90
G92
G0 Z10
G0 X20 Y20

G1 Z3 F100
G1 X20 Y20 F100

G0 Z20
G0 X0 Y0 Z0
M84

Explicació:

  • G21 sistema internacional, unitats mil·límetres
  • G90 Coordenades absolutes tot es refereix al origen
  • G92 La posició ACTUAL es el origen 0,0,0
  • G0 Z10 aixequem l'eina 1cm (10mm) del origen
  • G0 ens movem a 20,20 respecte de l'origen, fins la peça
  • G1 Z3 F100 suposem que baixem la eina 7 mm, es a dir, si estava a 10mm respecte del 0 ara estarà a 3mm, foradarem 7 mm.
  • G1 X20 Y20 F50 fem que la màquina frese a una velocitat de 100mm/min (aquí afegiríem el g-code generat per qualsevol programa, que seran segurament tot G1, pot ser que tingui G2,G3 si te corbes. En aquest cas només fresarà una recta
  • G0 Z20 aixequem l'eina a 2cm del origen.
  • G0 X0 Y0 Z0 tornem al origen
  • M84 desactivem els motors(pot ser sigui M18)

GCODE

Els GCODE basic son:

G0 i G1 moviment en linea recta, G0 de posicionament de l'eina, i G1 de treball

Però si volem programar directament amb gcode necessitem altres, no necessaris per a la màquina com son el G2 i G3 que fan corbes, les impresores 3D i petits CNC amb arduino no solen implementar-los, al final les corbes son aproximacions a rectes i ja podem passar aquesta informació des de el PC amb G1. O el G25… Rotacions, salts condicionals i incondicionals… evidentment aquesta forma de programar no la suporten els nous sistemes, totes aquestes repeticions es fan al ordinador i als programes que generen el GCODE.(Per profunditsar en programació GCODE pura http://www.jmptechnological.com/.

Així que els sistemes sencills basats en arduino-RAMPS, utilitzen només el G0 el G1 i els Mxxx per controlar la màquina, deixant les tasques de programació GCODE-CNC als programes que els generen, cura, slecer(impresores 3D), freecad, Heeks, pyCNC, inskape-svg-gcode, draw(path to poligons)…..

public/projectes/cnc.txt · Darrera modificació: 2017/12/27 15:05 per crevert