Eines de l'usuari

Eines del lloc


public:linux:pc:lubuntu

Intal·lacions de linux al centre

Es tracta de instal·lar un linux al centre. L'utilitzaran els alumnes ha de ser:

 • Rapid
 • Estable
 • Facil de mantenir
 • Utilitze software i hardware lliure

Mint-xfce:

 • Els programes amb wine es carreguen en el home/usuari el que fa que nomes pugui utilitzar-lo el usuari que la instal·lat. En un principi he creat usuari administrador i alumne, però així he de instal·lar duesvegades els programes amb wine.
 • Un usuari pot canviar el escriptori i fer-lo difícil per al següent. Solucions:
 1. Al xfce crear un usuari convidat amb la propietat “desktop user” així nomes pot fer algunes coses, però. Puc instal·lar programes .wine?????
 2. Congelar, hi ha un que es diu ofris que te bona pinta, pot congelar un usuari, el sistema etc…

linkat-lleuger

(lubuntu 14.4???). El provaré a una màquina virtual primer. Decepció. Es un gnome2. Que no funciona ni be al virtualbox, que agafa només pantalla petita.

Lubuntu

El problema es que no te ni el libre-office, caldria després instal·lar varies coses. Val la pena, Es molt mes ràpid i consumeix menys memoria.????

Sembla que s'instal·la prou mes rapid (clar no instal·la practicament res, ni el libreoffice, caldria instal·lar motes coses però amb apt-get install ….. puc instal·lar-ho tot a la vegada.

També te una sessió de convidat que es molt importat. Vaig a comprovar si pot accedir al programes wine. Doncs no pot accedir als wine, hi ha solucions mes endavant les puc aplicar que semblen llargueshttp://linuxtrove.com/wp/?p=125http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=917422 encara que copiar el directori .wine sancer entre usuaaris tambe funciona. (However, you can copy Wine prefixes; you can install everything to one prefix, then make a copy of it in each user's home directory. This saves running installers repeatedly.)

1a Conclusió

Quins programes necessite:

 • Mitjà i 1r Superior: SeeElectrical i LogoSoft
 • 2n Superior Projectes:
 1. Tot SoftLliure: Arduino, FreeCad….
 2. Software Lliure + Codesys(raspberry)
 3. Siemens: 1a Opció(Step7+WinCC=S7300) 2a Opcio (TiaPortal_12+S7-1200)

Per al mitjà no fa falta ni màquina virtual ni res amb un WinXp hi ha prou, per al superior hi ha varies opcions:

 1. Treballar tot lliure amb arduino+FreeCad….
 2. Maquina virtual amb tres opcios:
 • Codesys(raspberrypi)
 • Step7+WinCC(S7-300)
 • TIAportal12(S7-1200)

En tots casos sembla que lubuntu es la millor opció, perquè així tinc mes memòria per a les màquines virtuals, o per al java-python del arduino, etc… de fet que el sistema operatiu consumeixi pocs recursos es ideal, així tinguem mes recursos per als programes que son el que realment fan coses. També podem reciclar ordinadors 1×1, i d'altres més antics de sobretaula.

Provarem amb el Lubuntu: Farem un usuari només(ib)ins_brugulat, que entre sense contrasenya, així es mes fàcil de gestionar(wine), ssh etc, sense la contrasenya de root, es com un mòbil una mica configurable, sobretot el /home/ib/* corre perill. Per evitar possibles problemes. Podria fer una copia del /home/ib/* que es al que poden accedir lliurement, per si algun alumne canvia massa les configuracions, crec que el congelador de linux fa això, fa una copia del home i desprès la restaura al començar.

Intal·lació Lubuntu

0 Preparació:

 1. A més de descongelar o inclús desinstal·lar el deepfrezze, que cal fer-ho des de el mateix programa d'instal·lació, no te desinstal·lació des del panell de control.
 2. Fer lloc al disc dur, els programes externs donen problemes, el Windows intenta identificar aquestes unitats i tarda molt ha arrancar, cal entrar al diskmgmt.msc i posar la partició com lliure, així el Windows la deixa tranquil·la.(Vaig instal·lar l'ubuntu dues vegades, perquè des de el windows quan vaig deixar lliure el lloc va esborrar l'ubuntu)
 3. He comprovat que després el Linux no veu la partió on està instal·lat el windows, si no tendria d'haver-lo tret del fstab.

1a fase(Sistema):

 • Nomes un usuari (ib), que no pregunte la contrasenya a l'entrada. Ni al cap del temps
  • Paràmetres de ligth locker
  • Paràmetres de gestió d'energia
 • A menu/preferencies/DefaulAplicacionsLXSesion (o sudo lxsession-edit)
 • deshabilitar les actualitzacions automàtiques,
 • Traure el boqueig i el protector de pantalla perquè no demani contrasenya al cap del temps.
 • Que el firefox no recordi el historial(contrasenyes)
 • Nomes un escriptori preferencies/OpneBoxConfigurationManager/Desktops
 • posare el congelador a media, perque no es congele a ell mateix i tingui algun problema. mkdir /media/home/ofris des de /media/home/ (3. Frezze all users)
 • Fer que la partició windows no sigui visible. Suppose your ntfs partition is dev/sda1, Then use this code in /etc/fstab
 /dev/sda1 /mnt/hidden ntfs-3g noauto,ro 0 0
 

Problemes wifi

Si la tecla wifi dona problemes : crear unblock.sh en /etc/init.d

 #! /bin/bash
 rfkill unblock all >&2
 

Despres chmod +x unblock.sh

A les ultimes version canvien el nom de wlan0, wlan1… i alguns drives poden donar problemes. Per tornar als noms antics:

sudo ln -s /dev/null /etc/systemd/network/99-default.link

2n fase(Programes):

 • LOGOComfort, cal copiar tot el dir VM d'instal·lació però cap problema. El llinux nomes te la versio de 32bits i si el posem a una màquina-sistema de 64 bits cal canviar la llibreria RXTX a 64 bits. El més fort es que no estàn compilades les originals, que de fet estan prou abandonades, les he baixat d'un fork.rxtx_to_64b.zip. Recordem que per instal·lar-lo i executar-lo cal:
./Setup.bin VM_LAX /usr/bin/java
./LOGOComfort VM_LAX /usr/bin/java

També te algun problemilla si no es SUSE

sudo mkdir -p /etc/sysconfig/network
sudo touch /etc/sysconfig/network/ifcfg-eth0
sudo touch /etc/sysconfig/network/ifcfg-wlan0
 • Ardunino install.sh (sense sudo) Cal afegir el usuari a dialout(Surt efecte al reiniciar)
sudo adduser second_user dialout
sudo usermod -a -G dialout $USER 

No acaba de funcionar però aqui altra solució:

sudoedit /etc/udev/rules.d/50-myusb.rules
KERNEL=="ttyUSB[0-9]*",MODE="0666"
KERNEL=="ttyACM[0-9]*",MODE="0666"
 • Fritzing, kicad, geda
 • FreeCad, LibreCad,

Ajuda FreeCad no funciona, no s'instal·la el paquet

sudo apt-get install freecad-doc  (no funciona)
sudo apt-get install qt-assistant-compat
/usr/share/doc/freecad-doc/freecad.qch
http://ppa.launchpad.net/freecad-maintainers/freecad-stable/ubuntu/pool/main/f/freecad/
 • remmina, openssh-server
 • Libreoffice, libreoffice-help-ca libreoffice-l10n-ca el corrector ortografic catala ha de ser mitjaçant un plugin(a l'ultima instal·lació no ha fet falta)Ara utilitza el del sistema, millor així no cal instal·lar-lo per a altres com el midori, per exemple, utilitza: sudo apt-get install myspell-ca or aspell-ca or hunspell-ca
 • Comprovar que el libreoffice importa els simbols pdf, si no instal·lar el paquet libreoffice-pdfimport
 • wine (festofluidsim i seelectrical,workbench sense problemes)

(Sembla que funciona tot, fins i tot s'ha instal·lat el Logo, falta comprovar la comunicació, aquell tema de la configuració de xarxa del suse), el wine, el seeElectrical…)

He d'anar en compte de DESCONGELAR quan instal·li qualsevol cosa perquè si crea arxius de configuració al /home/ib després de reiniciar s'esborraran i causarà problemes.

Per descongelar es ràpid perquè esborra, però congelar es una mica lent perquè ha de copiar-comprimir el home amb el rsync…

Mes consells

Sembla que el servidor ubuntu està una mica bloquejat per xtec, podem posar que s'actualitzen des de altres servidor amb:

gksu software-properties-gtk

Contrassenya 1234

Després d'un any d'ús no hi ha problemes de seguretat, podem no congelar inclús posar contrassenya, 1234 que per cert el mint si deixa però el lubunutu no altre punt negatiu… perquè deixe posar la contrassena 1234 l'ubuntu cal:

sudo nano /etc/pam.d/commun-password

password [success=2 default=ignore] pam_unix.so obscure sha512

canviar per:

password [success=2 default=ignore] pam_unix.so sha512 minlen=3

es a dir: sense obscure i amb minlen=3

Comptes d'usuari al servidor

Per orde:

 1. NIS (yp yellow pages)
 2. Internet Account Replication (IAR)
 3. LDAP

NIS creat per la SUN es el més fàcil de configurar i ràpid perquè no es encriptat. (Antic i no segur cada vegada s'utilitza menys, que llastima) IAR es com el NIS però per ssh(encriptat), facil de configurar son scripts. LDAP, es difícil de configurar, es una base de dades d'usuaris i després cal relacionar la base de dades amb l'autentificació d'usuaris i el /home/…tambe pot utilitzar per windows, per pagines web etc…

public/linux/pc/lubuntu.txt · Darrera modificació: 2017/09/01 17:36 per crevert